Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Overheid geeft groen licht voor nieuw gezond voedsellogo

De regering heeft het groene licht gegeven aan een nieuw systeem van voedseletikettering, dat de consumenten hopelijk zal helpen om ‘gezonde keuzes’ te maken als het gaat om het kopen van voedsel.

Het groene licht geven blijkt niet gelijk verstandig

Minister van volksgezondheid Paul Blokhuis kondigde het besluit van de regering ten gunste van het Franse voedsel etiketteringssysteem Nutri-Score op donderdag aan en zei dat het definitieve logo een einde zou moeten maken aan de verwarring rond de logo’s van voedselkwaliteit. Supermarkten hadden eerder het systeem tegengewerkt omdat het een rood logo bevat dat ongezonde producten aangeeft, terwijl critici beweerden hoe het systeem is opgezet, alleen maar verwarring zou vergroten, meldde het NRC.

Hoe werkt dit dan precies?

Nutri-Score, die het eigen ‘Tick’ (V) logo van fabrikanten vervangt, beoordeelt voedsel tussen A (groen) en E (rood). De scores duiden op calorische inhoud, de hoeveelheid suiker, verzadigd vet, zout, eiwitten, fruit, groenten en noten. A is de gezondste optie, terwijl rood betekent dat het product slecht is voor uw gezondheid. Verwarring critici van het nieuwe label zeiden dat het logo consumenten zou verwarren omdat het nieuwe systeem naar afzonderlijke ingrediënten kijkt. Dat zou kunnen leiden tot een groen A-of B-label voor producten die passen in ongezonde eetpatronen (zoals pizza’s en suikerhoudende granen) terwijl thee en kaas kunnen eindigen met een geel C-label, laat de NRC weten.

Ander systeem

Blokhuis heeft gezegd dat het logo zal worden aangepast om een betere pasvorm te maken met de schijf van vijf, de officiële Nederlandse aanbevelingen voor gezond eten, die zowel rekening houdt met eetpatronen als met ingrediënten. Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland en Spanje hebben het systeem al aangenomen. De introductie in Nederland maakt deel uit van het akkoord dat ministers, consumentengroeperingen en industrie vorig jaar hebben bereikt om ongezonde eetgewoonten aan te pakken. De helft van de Nederlanders heeft momenteel overgewicht.

Geef een reactie