Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Waarom hebben medische logo’s vaak een slang als symbool?

Als je ooit het logo van de Wereldgezondheidsorganisatie, een apothekerslogo of een logo op de verpakking van je medicijnen hebt gezien, vraag je je misschien wel af wat die slang rond een staf daar doet. Wat hebben deze slang en staf met de medische wereld te maken? En waarom gebruiken o.a. artsen dit symbool om hun beroep aan te duiden?

Is het omdat de slang verjonging symboliseert omdat slangen hun huid afschudden? Of heeft het te maken met de genezing van slangenbeten of de medicinale eigenschappen van slangengif?

LogoLove zocht het voor je uit!

Het beeld van slangen rond een staf is een bekende op medisch gebied, dit symbool siert zowel farmaceutische verpakkingen als ziekenhuizen en apotheken. Slangenbeten zijn over het algemeen slecht nieuws, en dus lijkt het dier misschien niet passend als het symbool van de vele medische logo’s, maar het oude embleem heeft eigenlijk een andere betekenis.

Er zijn zelfs twee versies van het symbool. De gevleugelde versie staat bekend als een Caduceus, zie hierboven, de staf werd gedragen door de Olympische god Hermes. In de Griekse mythologie was Hermes een boodschapper tussen de goden en de mens (wat de vleugels verklaart) en een gids voor de onderwereld (wat de staf verklaart). Hermes was ook de beschermheer van reizigers, wat zijn verband met de geneeskunde verklaart, artsen moesten vroeger namelijk grote afstanden te voet afleggen om hun patiënten te bezoeken.

Een andere versie van het medische symbool is de staf van Asclepius: geen vleugels en slechts één slang. Asclepius was de Griekse halfgod van de geneeskunde. Volgens de mythologie was hij in staat om de gezondheid van de zieken te herstellen en de doden weer tot leven te brengen. De Grieken beschouwden slangen als heilig en gebruikten hen in genezingsrituelen om Asclepius te eren. Slangengif werd als een remedie beschouwd en hun huidverlies werd gezien als een symbool van wedergeboorte en vernieuwing.

Zie je de volgende keer een medisch logo op een verpakking, een apothekersbord of zelfs het logo van de World Health Organisation? Dan weet je waar het medische slangenlogo vandaan komt.

 

Geef een reactie