Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Fonts in logo design 3/3

Bij LogoLove blijven we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op design gebied. Fonts bijvoorbeeld. Een font (of lettertype) is hierbij essentieel. Vorige week schreven we over fonts in een minimalistisch design, waarom een lettertype zo belangrijk is en waar je rekening mee moet houden als je een keuze maakt voor een bepaald lettertype.

Deze week leggen we je uit hoe je de keuze maakt voor een lettertype dat aansluit bij jouw boodschap, zo doen wij het bij LogoLove ook!

Hoe kies je een lettertype?

Bij het kiezen van een lettertype voor een logo design, huisstijl of zelfs een brief moet je als eerste rekening houden met het feit dat het door jou gekozen lettertype overeenkomt met het doel van jouw ontwerp. Voordat je een lettertype kiest, ga eens na welke eigenschappen jouw ideale lettertype heeft: Speels? Elegant? Casual?

Als de kenmerken van jouw lettertype niet overeenkomen met de boodschap van je ontwerp, dan kun je beter kiezen voor een ander lettertype, hoe leuk of interessant jouw eerder gekozen font ook is!

Houd altijd rekening met context: een ontwerp voor een visitekaartje heeft bijvoorbeeld een lettertype nodig dat gemakkelijk leesbaar is op een klein formaat. Ook als jouw ontwerp vooral op kleinere schermen (mobiele telefoons) bekeken zal worden, is het noodzaak om rekening te houden met de leesbaarheid. Arial, Calibri en Times New Roman zijn een aantal voorbeelden van zulke goed leesbare lettertypen.

Hoe zorg je ervoor dat jouw lettertype (en design met name) leesbaar is?

  • Grootte: kies de juiste grootte – een visitekaartje heeft een ander lettertype nodig dan een advertentie in een bushokje.
  • Spatiëring: het aanpassen van de spatiëring van de tekst, zodat deze geschikt is voor jouw ontwerp, levert een grote bijdrage aan verbeterde leesbaarheid. In de meeste gevallen verbetert de grote afstand de leesbaarheid. Maar als je weinig ruimte hebt, moet je experimenteren met verschillende combinaties van lettergrootte en spatiëring om de leesbaarheid te optimaliseren.

Door de jaren heen hebben we veel geleerd, maar het kiezen van een font is en blijft ingewikkeld! Vind je het ook lastig? Dan ben je niet de enige. Satori Graphics legt in zijn YouTube video uit welke fonts hij kiest voor zijn designs en waarom hij dit doet:

 

Geef een reactie