Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Waarom heeft het WWF een panda als logo?

Terug naar het jaar 1961, een jaar dat van groot belang zou zijn voor de toekomst van natuurbescherming. In de London Zoo verbleef destijds een bijzonder dier, de reuzenpanda genaamd Chi Chi. Chi Chi maakte een onuitwisbare indruk op de oprichters van het World Wildlife Fund (WWF). Deze prachtige panda werd gekozen als hét symbool voor de wereldwijde strijd tegen de bedreiging van diersoorten.

De reuzenpanda heeft ook nog een speciale betekenis in China, waar het dier wordt gezien als nationale schat. Het symboliseert de inspanningen om bedreigde diersoorten te beschermen. Niet alleen is de panda een geliefd icoon van natuurbescherming, maar het is ook het officiële logo van het WWF.

Panda’s hebben een dikke witte vacht die ze beschermt tegen de kou in de hooggelegen gebieden waar ze leven. Opvallend zijn hun zwarte oren, poten en de contouren van hun ogen, waardoor ze een karakteristieke uitstraling hebben.

Waarom geen olifant of tijger?

Het is begrijpelijk dat je je afvraagt waarom juist de reuzenpanda zo’n prominente rol krijgt toebedeeld als symbool voor natuurbescherming, terwijl er ook andere bedreigde diersoorten zijn, zoals de olifant of de tijger.

De keuze voor de reuzenpanda is niet gebaseerd op een rangorde van welke diersoort het meest bedreigd is, maar meer op zijn symbolische waarde. Het WWF wilde een dier kiezen dat wereldwijd herkenbaar was en een positieve boodschap kon overbrengen. De panda voldeed aan deze criteria en heeft zich bewezen als een effectief symbool om mensen bewust te maken van de urgentie van natuurbescherming.

Het panda logo van WWF

In 1961 koos het WWF ervoor om de reuzenpanda Chi Chi als symbool van natuurbescherming te adopteren. Dit schattige en unieke dier sprak direct tot de verbeelding van mensen over de hele wereld. Niet alleen is de reuzenpanda een nationale schat in China, maar het is ook het perfecte symbool om de strijd tegen de bedreiging van diersoorten wereldwijd te vertegenwoordigen.

Is de reuzenpanda nog steeds bedreigd?

Ja, helaas is de reuzenpanda nog steeds een bedreigde diersoort. Ondanks de inspanningen van het WWF en andere organisaties om hun leefgebied te beschermen, blijft de populatie kwetsbaar voor verlies van habitat en stroperij.

Geef een antwoord