Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

De beknopte geschiedenis van webdesign

Bij LogoLove blijven we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends. Sinds de lancering van Internet en het digitale tijdperk in het algemeen, is design een steeds belangrijkere factor geworden. Design verschuift van offline naar online. Wij lichten 3 belangrijke veranderingen in webdesign toe. Het is de perfecte tijd om over te stappen naar een geheel nieuwe aanpak: Intrinsic Web Design.

Later vertellen we je wat dit nieuwe concept inhoudt, maar laten we eerst kennismaken met drie opmerkelijke veranderingen in de geschiedenis van webdesign! Webdesign gaat over huisstijlen en logo’s maar er is meer. Wil je ook een huisstijl laten ontwerpen? Neem dan contact met ons op!

1. Van Flow naar nagenoeg onbeperkte design mogelijkheden

 Met de komst van webbrowsers en de mogelijkheid om afbeeldingen weer te geven, was het startsein gegeven voor webdesign. In die tijd was er maar één soort lay-out: Flow. Geen fancy CSS of JavaScript – HTML was de enige manier om een webpagina te ontwerpen in 1995. Anno 2018 is er gelukkig veel veranderd, afbeeldingen zijn schaalbaar zodat ze passen in ruimtes waar jij ze nodig hebt; header images, banners, portfolio items en meer. Naarmate de mogelijkheden groeiden, groeide de interesse in- en de populariteit van webdesign. 

2. Lay-outs met vaste breedte

Een aantal jaar later: Lay-outs met vaste breedte staan centraal in het kader van web design. Waarom? Omdat ontwerpers meer controle wilden over hoe pagina’s, logo’s en huisstijlen werden aangelegd. Ervan uitgaande dat er geen scherm is dat kleiner is dan 640 pixels en groter dan 1024 pixels, begonnen developers en designers de grootte van de elementen in pixels te definiëren in plaats van percentages.

Omdat ontwerpen met een vaste breedte vroeger vrij stijf en onveranderbaar waren, veranderden ze hun grootte niet op basis van de breedte van het browservenster. Ken je deze zin nog? “Deze site kan het beste worden bekeken met een resolutie van…”. Deze zin was vaak terug te vinden in de footer van een website!

3. Responsive Web Design

In 2010 ontstond er een nieuw tijdperk, het tijdperk van smartphones! De geschiedenis van het web en het web design werd opgeschud door de term Responsive Web Design (RWD). Het was in weze een terugkeer naar vloeiende lay-outs samen met het gebruik van CSS om developers en designers meer controle te geven over hoe een website getoond wordt op een breed scala aan mobiele en desktop-apparaten. Bij webdesign wordt anno 2018 gebruik gemaakt van flexibele afbeeldingen: een afbeelding mag niet groter zijn dan de pixelwaarde en moet zelf het formaat wijzigen op basis van de grootte van het bijbehorende element.

Het belangrijkste voordeel van Responsive Web Design is consistentie op alle apparaten: dezelfde website werkt overal en op ieder apparaat.

Wat is Intrinsic Web Design?

Hier komen we volgende week op terug! Wij denken dat Intrinsic Web Design de toekomst van web design is… tot volgende week!

Geef een reactie