Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Wat betekent blauw in design?

Wat betekent blauw in design?

Waarom is blauw zo’n populaire merkkleur? Als ontwerper moet je meer van kleuren weten dan alleen welke goed bij elkaar passen. Kleuren hebben veel verschillende betekenissen die je kunt gebruiken om de boodschap van je ontwerp kracht bij te zetten. Hier onderzoeken we de associaties en betekenis van blauw – de populairste kleur ter wereld.

Kalmeer je publiek met blauw

Er is een goede reden waarom de meeste mensen zeggen dat blauw hun lievelingskleur is – het is kalmerend, verzachtend, en symboliseert het positieve. Heldere blauwen inspireren ideeën van loyaliteit, vertrouwen, veiligheid, en betrouwbare autoriteit. Veel bedrijven en merken gebruiken deze tinten in hun logo’s en berichtgeving juist vanwege deze associaties.

Een blauw logo laat zien dat je merk professioneel en logisch is, maar niet opdringerig. Het kan een gevoel van veiligheid en vertrouwen in je bedrijf scheppen. Dat gezegd hebbende, is het misschien niet ideaal als je bedrijf een restaurant is of een ander soort bedrijf dat voedsel verkoopt.

Als de kleur van de lucht en de zee, wordt blauw ook gebruikt om een verbinding met de natuur te impliceren. De turkooizen tinten die je in het water van de Caraïbische Zee kunt zien, kalmeren niet alleen, maar kunnen mensen ook energie geven. Licht hemelsblauw kan mensen een contemplatief en sereen gevoel geven.

Gebruik blauw met zorg.

Je kunt echter ook te veel van het goede hebben. Blauw is een van de koele kleuren, in tegenstelling tot rood of oranje, en een hoofdzakelijk blauwe inrichting kan koud en onpersoonlijk overkomen. Het kan ook geassocieerd worden met droefheid of depressie. Plus, heel donkere, diepe blauwen doen velen denken aan stormen en de nacht, waardoor ze zich ongemakkelijk kunnen voelen.

Blauw is over het algemeen een veilige kleurkeuze voor de meeste ontwerpen. Denk echter altijd goed na over hoeveel en welke tinten blauw je gebruikt. Ontdek meer tips over hoe je kleur en meer in je ontwerp projecten kunt gebruiken.

Geef een antwoord