Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Het logo van Mazda is over de afgelopen 100 jaar geëvolueerd

Het logo van Mazda is over de afgelopen 100 jaar geëvolueerd

Het jaar 2020 was niet alleen maar verschrikkelijk. Het markeerde onder meer de 100ste verjaardag van de oprichting van de Toyo Cork Kogyo Company, die we nu kennen als Mazda.

Jujiro Matsuda was een ingenieur in Osaka en in 1920 kwam hij naar huis in Hiroshima om een ​​nieuw bedrijf te openen dat kurk ging produceren. Zijn eerste logo was een rode cirkel met een onderbroken horizontale lijn, waarmee Matsuda wilde aangeven dat hij een bijdrage wilde leveren aan de wereld.

Toyo Kyogo stapte in 1927 over op de productie van zware machines en in 1931 produceerde het bedrijf zijn eerste voertuig, de Mazda-Go driewielige truck. Het voertuig is genoemd naar Ahura Mazda, een zoroastrische god wiens naam letterlijk vertaald wordt naar ‘god van de wijsheid’. Het had ook een ‘toevallige’ gelijkenis met Matsuda’s eigen naam. In 1934 ontwikkelde Toyo Kyogo een nieuw Mazda-logo, hoewel het bedrijf zijn naam pas in 1984 officieel veranderde.

In 1936 ontwikkelde Mazda een nieuw logo op basis van zijn thuisstad. Het logo van Hiroshima bestond uit drie golvende lijnen tegen een groene achtergrond, die de drie stromen van de Ota River-delta voorstelden. Mazda nam de drie lijnen en hervormde ze om een ​​‘M’ te tonen, en het logo werd tot eind jaren vijftig gebruikt.

Ondertussen was er een nieuwe eenvoudige “MAZDA” -badge nodig voor exportvoertuigen, en Mazda ontwikkelde in 1954 een blokgedrukte versie. Terug op de thuismarkt ontwikkelde Mazda zijn eerste personenauto, de R360. Mazda ontwikkelde nog een ander logo, terugkerend naar het cirkelvormige motief uit 1920 met een M in het midden, aan beide uiteinden langwerpig om de cirkel te raken. Voor het Cosmo-prototype uit 1964 (evenals de Cosmo Sport uit 1967) heeft Mazda dit logo ingebed in een afgeronde driehoek, een vorm die bekend is bij alle Mazda-fans van rotatiemotoren.

Halverwege de jaren zeventig keerde Mazda terug naar een naamlogo met blokletters en een gestileerde Z. Het bleef in gebruik tot 1997 en is misschien wel het bekendste van Mazda’s logo’s.

Geef een antwoord