Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Wat is een blog en hoe verschilt het van een website?

Wat is een blog en hoe verschilt het van een website?

Een vraag die  vaak gesteld wordt is: “wat is het verschil tussen een blog en een website?”

Het verschil tussen een blog en een website

In werkelijkheid is er niet veel verschil. Het zijn beide, technisch gezien hoe dan ook websites en in het algemeen kun je met elk van hen een aantal van dezelfde dingen bereiken. Toch zijn er ook enkele punten anders.

Een blog is een type website waar de inhoud in omgekeerde chronologische volgorde wordt gepresenteerd (nieuwere inhoud wordt eerst weergegeven). Bloginhoud heeft meestal de vorm van vermeldingen of ‘blogposts’. Typische websites zijn statisch van aard waarbij de inhoud in pagina’s is georganiseerd en niet vaak wordt bijgewerkt. Een blog is juist dynamisch en wordt vrij vaak bijgewerkt. Sommige bloggers publiceren meerdere nieuwe artikelen per dag.

De toepasselijke naam Blogger werd gelanceerd in 1999 en werd later overgenomen door Google. Blogger was het eerste echte blogplatform, waardoor het de facto de optie was in de begintijd van bloggen.

Wat is het verschil in termen van content?

Inhoudelijk heeft een website “pagina’s”. Webpagina’s kunnen op basis van hun inhoud in verschillende categorieën worden gesorteerd. Een pagina kan bijvoorbeeld de homepage bevatten – algemene informatie over de organisatie. Een andere pagina kan de lijst en beschrijvingen van producten en diensten bevatten. En een andere webpagina kan contactgegevens vermelden of een e-mailcontactformulier hebben.

‘Posts’ daarentegen zijn updates of unieke perspectieven, bedoeld als hapklare teksten, die kunnen worden samengesteld uit een of een combinatie van de volgende media: een tekstartikel, afbeeldingen (zoals fotodagboeken of infographics), video’s, podcasts, en zelfs feeds van sociale media. Blogs kunnen een website zijn, dit noemen we ook wel een blogsite. Je kunt ook blogs plaatsen op je ‘verkoop’ website. De twee termen zijn niet hetzelfde.

Geef een reactie