Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Kies je voor een website of een blog?

Er zijn twee vragen die ons vaak worden gesteld. Beide draaien om het onderwerp bloggen en websites: wat is het verschil tussen beide? en “moet ik een blog of een website nemen?”. Het is niet gek dat mensen twijfelen of niet zeker weten wat ze zouden moeten doen. Het hele blog vs website kan verwarrend zijn als je nog nooit met het onderwerp geëxperimenteerd hebt. In dit korte artikel laten we je precies zien wat de verschillen zijn tussen blogs en websites, hoe je beslist welke je nodig hebt, wat de kosten zijn, en hoe je op eigen houtje en probleemloos een blog of een website maakt en onderhoudt.

Wat is een website?

Als je in Google Chrome of Safari een willekeurig webadres invoert – zoals www.logolove.nl – kom je op een website terecht. Sterker nog, als je vanuit je webbrowser ergens naartoe navigeert, kom je op een of andere website terecht. Dit betekent dat Google ook een website is, net als Facebook, en YouTube. Websites zijn herkenbaar aan hun domeinnaam – webadres. Facebook’s adres is facebook.com, enzovoort. Een website (ook geschreven als web site) is een verzameling webpagina’s en gerelateerde inhoud die wordt geïdentificeerd door een gemeenschappelijke domeinnaam en gepubliceerd op ten minste één webserver. Alle voor het publiek toegankelijke websites vormen samen het World Wide Web. Er zijn ook privé-websites die alleen toegankelijk zijn op een privé-netwerk, zoals de interne website van een bedrijf voor zijn werknemers. Websites zijn doorgaans gewijd aan een bepaald onderwerp of doel, zoals nieuws, onderwijs, handel, amusement of sociale netwerken. Hyperlinks tussen webpagina’s leiden de navigatie van de site, die vaak begint met een startpagina. Gebruikers hebben toegang tot websites op een reeks apparaten, waaronder desktops, laptops, tablets en smartphones. De softwaretoepassing die op deze apparaten wordt gebruikt, wordt een webbrowser genoemd.

Oké, wat is nu precies het verschil tussen een blog en een website?

Wat is een blog?
Een blog is een type website waar de nadruk ligt op het tonen van individuele blogartikelen (blog posts genoemd) door ze in omgekeerd chronologische volgorde (de nieuwste eerst) op de homepage van de blog weer te geven. Blog is een afkorting van weblog – een op het World Wide Web gepubliceerde discussie- of informatieve website die bestaat uit afzonderlijke, vaak informele tekstbijdragen in dagboekstijl (posts). De berichten worden doorgaans in omgekeerd chronologische volgorde weergegeven, zodat het meest recente bericht als eerste bovenaan de webpagina verschijnt. Blog kan ook als werkwoord worden gebruikt, wat betekent dat men inhoud op een blog bijhoudt of eraan toevoegt.

Hoe weet ik of ik een blog of website nodig heb?

Tegenwoordig hoef je echt niet meer te denken aan “blog vs. website” als of/of. De moderne tools die we tot onze beschikking hebben stellen ons in staat om beide tegelijk te hebben, net als wij bij LogoLove! De manier om dat te bereiken is door gebruik te maken van een krachtig website CMS, dat je als eigenaar toestaat om een blog op te zetten als onderdeel van de website. Bijvoorbeeld, de meest krachtige en populaire CMS heet WordPress, en het is eigenlijk wat de website die jij nu bekijkt, op dit moment gebruikt. WordPress is gratis, open-source, en makkelijk te gebruiken, zelfs voor een beginner. Het is van nature een blog engine. Toevallig begon WordPress als een blog CMS. Het is echter in de loop der jaren geëvolueerd tot veel meer. WordPress kan meerdere soorten websites aan, waaronder blogs. Zo’n één op de drie websites op het web draait op WordPress!

Om het samen te vatten; zie dit niet als een keuze tussen een blog of een website. In plaats daarvan, bouw je site op WordPress, en beslis dan later of je een blog component wilt toevoegen.

Geef een reactie