Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Trump wordt in verband gebracht met een Nazi symbool

De claim: Trump campagne shirts zijn voorzien van een keizerlijke adelaar, een nazi-symbool.

De campagnewebsite van president Donald Trump heeft een T-shirt onthuld dat onder vuur is komen te liggen vanwege vermeende ontwerpen tussen het logo en een nazi-symbool.

De gelijkenis werd voor het eerst opgemerkt door twee Twitter-accounts: een Joodse progressieve groep, en het Lincoln Project, een anti-Trump groep gevormd door Republikeinen.

“De president van de Verenigde Staten voert campagne voor herverkiezing met een nazi-symbool. Opnieuw”, tweette Bend the Arc op 1 juli.

Verschillende Facebook berichten hebben ook de vermeende gelijkenissen opgemerkt. Een gebruiker merkte op, “Trump verkoopt nu rechtopstaande nazi-propaganda shirts.”

Reactie van de Trump-campagne

De Trump-campagne heeft deze claim keihard tegengesproken:

“Dit is idioot. In Democratisch Amerika verheerlijkt Mount Rushmore de witte overheersing en is de kale adelaar met een Amerikaanse vlag een nazi-symbool.” Liet Tim Murtaugh, Trump 2020 communicatiedirecteur, in een e-mail aan USA TODAY weten.

Murtaugh wees op een gelijkaardige situatie met de vroegere Spreker Paul Ryan van het Huis. BuzzFeed merkte op dat in januari 2017, Twitter stond vol met het idee dat het logo van de spreker leek op een soortgelijke nazi-arend en hakenkruis. Maar ook dat werd ontkracht.

De adelaar is een van de meest voorkomende dieren die door de geschiedenis heen in logo ontwerpen door heel Amerika zijn gebruikt, omdat de adelaar sinds de eerste geregistreerde beschavingen als symbool van het rijk en de koninklijke familie is gebruikt. Adelaars komen vooral voor in westerse landen, waar de vogels vaak voorkomen op het wapen en de officiële documenten van verschillende landen.

Geef een reactie