Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Welshe draak logo gebruikt voor stickers en snacks

Logo’s zijn over het algemeen uniek, aan de andere kant, er worden dagelijks honderden, misschien wel duizenden logo’s ontworpen. Natuurlijk is de kans groot dat jouw logo lijkt op het logo van een ander bedrijf, dit gebeurt onbewust. Er zijn ook partijen die de regels van het logo ontwerpen minder nauw nemen, en bewust een logo kopiëren!

Een bedrijf dat betrapt werd op de verkoop van autostickers met het logo van de Welshe draak was al eerder de fout in gegaan, het bleek dat zij de draak op veel meer producten hadden toegepast. En zij waren zeker niet de enige, uit onderzoek bleek dat er ruim 8 andere bedrijven waren die ook het logo van de draak hadden gebruikt voor commerciële doeleinden. Bij een logo ontwerpen krijg je nu eenmaal te maken met bepaalde auteursrechten en met de copyright!

Wat zegt de regelgeving?

Externe instanties hebben schriftelijke toestemming nodig om het logo te gebruiken, waarbij altijd de naam van de Welshe regering moet worden vermeld. Een woordvoerder voor Welshe ministers zei dat zij “passende maatregelen nemen om de integriteit van de merkidentiteit van de Welshe regering te waarborgen”. Hier kan je onder andere denken aan een boete of op een verbod tot verspreiding van het logo. Het is alleen lastig als heel veel bedrijven de draak terug laten komen. Zo werd de draak van de Welshe vlag onder andere gebruikt voor een snackbedrijf, drankfabrikant, vervoersaanbieder en zelfs een microchip fabrikant.

Actie ondernemen

De Welshe regering zegt het misbruik van haar logo serieus te nemen, maar houdt niet bij hoe vaak het logo verkeerd wordt gebruikt. “Wanneer deze gelegenheden zich voordoen, bieden wij richtlijnen om ervoor te zorgen dat de fout wordt gecorrigeerd”, voegde de woordvoerder eraan toe. De Welshe regering dringt erop aan dat het logo, dat in mei 2011 werd gecreëerd, alleen wordt gebruikt op publicaties en materiaal waar het een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving.

Het zit dus wat lastiger dan je zou denken, je mag het logo niet zomaar overnemen maar je mag wel de draak terug laten komen. Deze draak mag alleen niet overeenkomen met het echte logo, daarnaast mag je de horizontale lijn niet zomaar overnemen. Tenzij je hier natuurlijk toestemming voor hebt, het is en blijft een publieke instantie.

Lastig? Zeker! Ook daarom laat je het ontwerpen van een professioneel logo aan een professional over!

Geef een reactie