Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Bedrijf uit Egypte eist van Starbucks dat het logo verandert

Starbucks Corporation heeft een rechtszaak aangespannen om een verzoek om haar handelsmerklogo te wijzigen te verwerpen. De klacht is afkomstig van het Egyptische bedrijf Al-Helal Wel-Negma, zij stellen dat er sprake is van een schending van het auteursrecht. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit echt een serieuze zaak is, er worden binnen de wereld van logo’s iedere dag wel rechtszaken aangespannen. Een logo ontwerpen is nu eenmaal niet zo makkelijk door al die regels omtrent plagiaat en auteursrecht!

Starbucks Corporation is een Amerikaans koffiebedrijf en koffiehuisketen die in 1971 in Seattle, Washington, werd opgericht. Sinds begin 2019 is het bedrijf wereldwijd actief op meer dan 30.000 locaties. Precies, dat zijn er inderdaad nogal wat. Ook in Nederland hebben wij een hele hoop Starbucks locaties. Het bekende logo van de vrouw met de lange haren zal niet onbekend voor je zijn. Het is niet de eerste keer dat Starbucks wordt aangeklaagd, over de jaren heen zijn er al tientallen rechtszaken geweest van bedrijven die claimen dat hun logo er wel erg veel op lijkt.

Logo rechtszaak in Egypte

Nu terug naar de rechtszaak die momenteel speelt in Egypte. De bekende lokale winkel Al-Helal Wel-Negma stelt dat het logo van Starbucks te veel lijkt op hun logo. Al-Helal Wel-Negma is in 1993 opgericht. Het heeft zich uitgebreid naar internationale markten door de export naar landen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten, daarnaast hebben ze verschillende fabrieken in Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Ethiopië. Tijdens de rechtszaak wordt bevestigt dat Starbucks zijn logo op 13 juli 2015 heeft geregistreerd. Zij stellen in de rechtszaak dat Starbucks haar handelsmerklogo moet wijzigen in overeenstemming met het besluit. Het Amerikaanse bedrijf benadrukte echter dat het besluit in strijd is met bepaalde regels en dat het niet is gebaseerd op de juiste redenen.

De kans dat Al-Helal Wel-Negma in de VS in het gelijk wordt gesteld is vrij klein, het logo lijkt er namelijk echt niet op. De enige overeenkomst is de ster, maar dit is natuurlijk niet voldoende voor het winnen van de rechtszaak. Starbucks zal dus naar alle waarschijnlijkheid gelijk krijgen bij de hoogste rechter, in dit geval kunnen ze het verzoek gewoon naast zich neerleggen. Hierdoor kunnen wij alsnog genieten van de heerlijke koffie bij deze bekende keten, gewoon met het bekende groene logo. En Al-Helal Wel-Negma? Zij zullen op zoek moeten naar een andere hobby dan het procederen tegen de grote bedrijven.

Geef een reactie