Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Nike wint rechtszaak tegen Michael Jordan Jumpman Logo

Jacobus Rentmeester, ook wel bekend als Co. Jacobus begon zijn carrière in de spotlights als Nederlandse roeier en vertegenwoordigde Nederland eenmaal op de Olympische Spelen. Rentmeester staat ook wel bekend als de roeier die beroemd werd als fotograaf. Hij heeft alles te maken met de rechtszaak over het Michael Jordan Jumpman logo tegen het bekende sportmerk Nike.

Michael Jordan

In 1961 emigreerde Rentmeester naar Amerika. Hij werkte in de nachtploeg van een houtfabriek en overdag ging hij naar school om zijn Engels te verbeteren en fotografeerde hij. Na een tijd nam hij de stap om naar het Art Centre College of Design in Los Angeles te gaan en dit werd zijn basis voor zijn carrière in de fotografie. Al snel werkte hij voor het Amerikaanse magazine Life en kreeg hij de opdracht om een serie foto’s te maken van sporters. Zo ook van Michael Jordan die toen nog student was.  Rentmeester zette Michael Jordan op een met gras begroeide heuvel in North Carolina en kwam op het idee hem de grand jeté-pose uit het ballet te laten uitvoeren. Dit werd een van de meest iconische foto’s in de wereld van de sport.

Geen monopolie

Een aantal maanden nadat de foto verscheen liet Nike een soortgelijke foto van de basketballer maken, en gebruikte die ter promotie van de Air Jordan-schoenen. Rentmeester beschuldigt Nike ervan zijn foto te hebben nagemaakt. In 1987 werd de Nike-foto de basis voor het Jumpman-logo. Beide foto’s hebben een basket aan de rechterzijde van de foto en beide foto’s werden gemaakt vanuit een zelfde soort hoek. Er zijn ook een paar verschillen. In Rentmeesters foto draagt Michael Jordan het uniform van het Amerikaans Olympisch team en Converse schoenen. Op de foto van Nike draagt Jordan een rood en zwart uniform, een verwijzing naar de Chicago Bulls, waar hij toen speelde. Ook draagt hij nu Air Jordans aan zijn voeten. De rechter heeft besloten dat Nike de auteursrechten niet heeft geschonden. Het algemene idee of concept was dan wel vergelijkbaar, maar Rentmeester had geen monopolie op de grand jeté. Ondanks het feit dat Rentmeester de zaak heeft verloren mag hij trots zijn op zijn prestaties in de sportfotografie.

Vind jij het terecht dat Nike de rechtszaak heeft gewonnen? Laat het ons weten in de comments!

 

 

Geef een reactie