Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Het nieuwe Zara Logo

Nadat de luxe modemerken Burberry, Balmain en Celine in 2018 een nieuw logo introduceerde, kon de Spaanse retailer Zara niet achterblijven. Sinds de oprichting in 1975 is het logo van Zara nu voor de tweede keer gewijzigd. En dat ging niet zonder slag of stoot. Wil jij een logo laten ontwerpen dat wél leesbaar is? Neem dan contact met ons op! ?

Overlapping

Het logo is ontworpen door Baron & Baron, een Franse agency. De oprichter van Baron & Baron, Fabian Baron, is tegenwoordig de art director van Zara en is ook art director bij luxe modemerken als Dior en Maison Margiela. Het nieuwe logo van Zara maakt gebruik van minimalistische typografie. Dezelfde typografie als in het vorige logo dat in 2011 werd gelanceerd. De zwarte, serif, hoofdletters met een tussenruimte tussen de letters, we kennen het allemaal. De typografie werd ook gebruikt voor Harper’s Bazaar in 1990. In plaats van de tussenruimte tussen de letters is er bij het nieuwe logo ontwerp voor gekozen om de tussenruimte te verkleinen en wel zó te verkleinen dat de letters elkaar overlappen. Ook zijn er details toegevoegd, zoals de rondingen in de letters Z en R.

Claustrofobisch

Het ontwerp heeft tot veel kritiek geleid, vooral onder typograven, die het design beschreven als ‘claustrofobisch’. De Duitse typograaf Erik Spiekermann noemde het “The worst piece of type seen in years.” In een twitter post. Ook vroeg hij zich af of het ontworpen was door een robot.

Zelfs door de consumenten werd er niet enthousiast gereageerd op het nieuwe logo. “The new Zara logo is actually me trying to squeeze into their clothes….” Andere twitteraars grapte dat in 2025 de letters van het Zara logo allemaal op elkaar staan.

Of het nieuwe logo, waarbij de letters een stuk dichterbij elkaar zijn gezet, een hint is op meer veranderingen bij het merk, is nog onzeker. Wat vind jij van het nieuwe logo? Vind jij het wel wat hebben? Laat het ons weten in de comments!

Fun fact: Wist jij dat Zara om een nieuw product te maken, van design tot aan distributie, 15 dagen nodig heeft? Voor degene die geen idee heeft hoe lang het normaal duurt: andere modehuizen doen er 40 weken over om een nieuw product te maken.

 

Geef een reactie