Sans-serif

Aa

Serif

Aa

Font size

+ -

Line height

+ -
Light
Dark
Sepia

Wat is Material Design en wat zijn de voordelen?

Material Design is een ontwerptaal die in 2014 door Google is ontwikkeld. Material Design maakt vooral gebruik van op rasters gebaseerde lay-outs, responsieve animaties en overgangen, padding en diepte-effecten zoals belichting en schaduwen.

Matias Duarte, design director bij Android wilde Material Design gebruiken om een ontwerpfilosofie voor de toekomst te ontwerpen. Een toekomst met materialen die we al kennen, zoals een vierkant wit oppervlak zoals papier en een cirkelachtige knop, hebben Duarte en zijn team een toekomstbestendig ontwerp bedacht.

Material Design wordt geleidelijk uitgebreid in de hele reeks web- en mobiele producten van Google en biedt een consistente ervaring op alle platforms en applicaties. Google heeft ook application programming interfaces (API’s) voor externe ontwikkelaars vrijgegeven om de ontwerptaal in hun applicaties op te nemen

Het belangrijkste doel van material design is het creëren van nieuwe visuele taal waarin principes van goed ontwerp worden gecombineerd met technische en wetenschappelijke innovatie. Vanaf 2015 hadden de meeste mobiele apps van Google voor Android de nieuwe ontwerptaal toegepast, waaronder Gmail, YouTube, Google Drive, Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties, Google Maps, Inbox, Google+. Nogmaals, écht toekomstbestendig!

De voordelen van material design

Wat zijn de voordelen van material design voor designers en ontwerpers?

  1. Mobile first. Material design is responsive. Daar is over nagedacht. Websites worden steeds meer bezocht met een mobile device. In de Verenigde Staten ligt het percentage wel érg hoog. Meer dan 75% van alle website bezoekers zijn mobiele bezoekers.
  2. Gebruiksvriendelijk door verschillende lagen en beweging. Het voordeel hiervan is dat elementen los van elkaar liggen en dat ze niet door elkaar heen schuiven maar over elkaar heen. Scrollen wordt een stuk fijner en gebruiksvriendelijker.
  3. Een herkenbaar design (belangrijk voor ondernemers!) – Material design zorgt voor een herkenbare website. Niet alleen het logo ontwerp speelt hier een rol, de hele huisstijl is belangrijk. Fijn voor designers én voor ondernemers. Win-win.

 

Twee voorbeelden van Material Design

Dropbox: Dropbox is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat Material Design al omarmd heeft. De combinatie van wit, zwart en blauw is ideaal!

Reddit: Ook Reddit past material design toe. Reddit is misschien niet de meest ‘mooie’ website, maar wel enorm overzichtelijk. Als je op zoek bent naar een forum waar je met gelijkgestemde personen onderwerpen wilt bespreken, is Reddit de go-to.

Geef een reactie